Clubhouse,
blijver of tijdelijke hype

Clubhouse, blijver of tijdelijke hype
Tips & tricks
17 mei 2021

Clubhouse, blijver of tijdelijke hype?

Clubhouse is een social network app gebaseerd op audio dat bestaat sinds april 2020. Het laat je toe om deel te nemen aan audiogesprekken met andere gebruikers. De camerafunctie is hierbij niet actief waardoor Clubhouse zeer laagdrempelig is in gebruik. Pas de laatste maanden kent Clubhouse een enorme groei aan downloads. De grootste boost kwam er dankzij Tesla CEO Elon Musk. Hij nam via het platform deel aan de Good Time show en sindsdien groeide de app enorm aan populariteit. Helaas blijkt deze groei van korte duur…


Enkel op uitnodiging

Clubhouse is een exclusieve app, die enkel toegankelijk is voor genodigden. Je moet met andere woorden een uitnodiging ontvangen om gebruik te maken van de app. Dankzij deze werkwijze is de drang extra groot om ‘bij de club’ te horen. Als nieuwe gebruiker krijg je uiteindelijk zelf twee uitnodigingen om uit te delen. Als Android gebruiker kan je de app helaas nog niet gebruiken aangezien deze (voorlopig) enkel via de App Store van Apple te downloaden is. Sinds begin mei is Clubhouse wel beginnen testen met een beperkte bètaversie van de Android-app.

Clubhouse

Rooms en Clubs

In de app vind je zogenaamde Rooms en Clubs terug. Deze kunnen persoonlijk of openbaar zijn met een maximum van 5000 luisteraars per Room. Iedereen kan zelf een Room opstarten over een willekeurig onderwerp, op een zelfgekozen tijdstip. Wil je geregeld een Room organiseren binnen dezelfde thema’s, dan kan je na drie georganiseerde sessies ook een Club aanmaken. Een Club is als het ware een themapagina die gebruikers kunnen volgen waardoor zij op de hoogte blijven van nieuwe Rooms binnen deze Club.


Succes van korte duur?

Zoals je ziet op onderstaande grafiek zit het aantal Clubhouse downloads in een enorme daling sinds maart 2021. Een concrete verklaring is hier niet meteen voorhanden. Naar onze mening nam de populariteit enorm toe toen we allemaal meer tijd thuis doorbrachten door de Coronacrisis. We zien in elk geval een duidelijke daling naarmate we meer van onze vrijheid terugkregen. Daarnaast is de combinatie van volgende puntjes zeker en vast ook nadelig voor de populariteit van de app.

  • Zoals hierboven aangegeven is de app meer dan een jaar na de release nog steeds niet beschikbaar op Android.
  • De Rooms zijn enkel live te beluisteren. Gesprekken opslaan of uitgesteld luisteren is dus geen optie.
  • Het is niet mogelijk om persoonlijke chatberichten te versturen tijdens een gesprek.
  • De capaciteit van een openbare Room blijft beperkt tot 5000 personen. Populaire gesprekken of interessante topics zitten dus vaak onmiddellijk vol.

Clubhouse downloads

Clubhouse gebruiken voor jouw merk

Clubhouse kan zeker een interessante tool zijn voor merken die zich bezighouden met het verspreiden van inhoudelijke informatie en expertise. Daarnaast wordt het vaak gebruikt binnen het vak van personal profiling of om kennis en ervaring te delen in nichemarkten. Tenslotte kan je Clubhouse zeker inzetten om connectie te maken met een bepaalde doelgroep.

Louise Verlinde
Louise Verlinde

Met grote interesse in branding en marketing schrijft onze stagiaire Louise Verlinde mee aan het succesverhaal van de Wolfpack Blogs!